Как се премахват старчески петна по ръцете

Кожата на ръцете е най-често изложена на влиянието на околната среда и затова при нея може да забележите първи ранни признаци на стареене. Появата на старчески петна по кожата на ръцете е един от тези признаци и често става повод за притеснение.

В статията ще разгледаме кои фактори от околната среда причиняват поява на този тип петна и какво може да направите за премахване на старческите петна по ръцете.

Какво представляват старческите петна по ръцете

Тези петънца, които понякога може да срещнете и под наименованието слънчеви петна, са малки зони с промяна в цвета на кожата. Това се дължи на хиперпигментацията, която настъпва под влияние на ултравиолетовите лъчи. При този процес кожата произвежда и съответно отделя повече меланин, който се струпва на определени места в кожните клетки и в резултат се образуват петна на повърхността на кожата.

Макар че могат да се появят и при хора с тъмен тен, те по-често се срещат при хора със светла кожа.

Как изглеждат старческите петна по кожата на ръцете

Старческите петна са плоски и добре очертани, с малки различия в цвят, форма и размер:

Често, когато са по-малки, старческите петна се бъркат с лунички, защото се появяват под формата на групички от светлокафяви петна.

Понякога може да настъпят промени в техния плосък вид, да има локализирано удебеляване и поява на люспи.

Принципно старческите петна по кожата на ръцете се считат за безопасно кожно образувание, но е възможно да се възпалят и да се появят неприятни симптоми по или около тях, предизвикани от друго кожно състояния (например, себорейна кератоза). Появата на голям брой петна може да е показател за развитие на някакъв вид рак на кожата като кожен карцином или меланом.

Кожните образувания се различават трудно и затова е задължително да се направи консултация с дерматолог, който да диагностицира правилно новопоявили се петна.

Специалистът ще прецени дали наистина става въпрос за старчески петна, лунички или друго състояние на кожата. Има различни кожни образувания и за много от тях ранната диагностика е ключова за успешно лечение.

Причини за поява на старчески петна по кожата на ръцете

Женска ръка с петна по кожата

Появата на този вид петна обикновено започва над 40 години, а някъде около 60 години се наблюдава интензивно натрупване в определени зони като кожата по ръцете. Появата на старчески петна по кожата на ръцете може да се дължи на възрастови изменения, но е важно да се знае, че техният основен причинител е слънцето. Те се появяват след години увреждане на кожата от слънце или солариум, като това обикновено стартира първо в зоните, които са излагани най-много - лице, шия, деколте, ръце и рамене.

Възможно е появата им да се дължи на генетично предразположение към развитие на старчески петна. Хора, които имат склонност да изгарят лесно и не правят тен, са по-предразположени към поява на старчески петна по кожата на ръцете.

Ако кожата ви е склонна към развитие на петна, особено към меланома, трябва задължително да правите профилактичен преглед поне веднъж годишно при дерматолог.  При хора с този тип петна по кожата може да има повишен риск от рак на кожата. Преглед е наложителен и ако забележите следните изменения: промяна във формата, размера или цвета, както и ако се появят симптоми като сърбеж или кървене в зоната на петънцата.

Наследственост и прекомерно излагане на слънце са основни, но не единствени фактори за ранна поява на старчески петна по ръцете. В по-редки случаи появата им може да се дължи на прием на някои лекарства или на силен емоционален стрес, които влияят на производството на меланин в кожата.

Появата им може да е свързана с липса на витамин C, проблеми с храносмилателната система или работата на черния дроб.

Черният дроб отговаря за ефективното преработване на всички вредни вещества, навлезли в организма. Той е основната детоксикираща единица на организма и ако той не работи правилно, е възможно да има изменения по кожата, включително и поява на петна. Затова при ранна поява на петна по кожата е препоръчително да се консултирате с лекар.

Превенция на старчески петна по ръцете

Предпазване на кожата на ръцете от поява на старчески петна.

Преди да разгледаме как се премахват вече появили се старчески петна по кожата на ръцете, е много важно да отбележим, че ранната им превенцията е най-доброто, което може да направите за кожата си. Тя се изразява основно в използване на слънцезащита, независимо от сезона и силата на слънцето. Дори и в по-облачни дни слънчевите лъчи достигат и  въздействат на кожата. 

Препоръчително е да се избягват часовете от 11 до 14 с най-силно слънцегреене. Когато това не е възможно, е добре да се използва слънцезащита, нанасяна по-често, както и допълнителни средства за защита като дрехи с UV защита с дълъг ръкав.

Препоръчва се още:

  1. Избягване употребата на солариум;

  2. Редовно нанасяне и повторно нанасяне на слънцезащитен крем, ако прекарвате дълго време на открито;

  3. Грижа за кожата с кремове с витамин C, които помагат за нейното обновяване. 

Премахване на старчески петна по кожата на ръцете

Пигментът, който образува старческите петна, е в основата на епидермиса, затова всяко третиране, което цели да им въздейства, трябва да достигне до него. За изсветляване или премахване на вече появили се старчески петна има три основни начина: чрез процедури, кремове по предписание или козметика.

Кремове по предписание, каквито са например избелващи кремове с хидрохинон, могат да се прилагат в комбинация с кремове с ретиноиди и леки стероиди, които постепенно да избелят петната за период от няколко месеца. Този метод на третиране на петна по кожата на ръцете може да предизвика сърбеж, зачервяване, парене или сухота на кожата. Също така, дългосрочната употребата на стероидни кремове не е препоръчителна, заради отрицателни ефекти върху кожата като сърбеж, изостряне на чувствителността и екстремна сухота.

Сред процедурите, които биха могли да помогнат при такива петна, са химичен пилинг, лазерна терапия, криотерапия.

Химичният пилинг ексфолира кожата, като така премахва мъртвите кожни клетки и стимулира излющването. Това подпомага и растежа на нови клетки и обновяването на епидермиса. Химичният пилинг не се препоръчва през летните месеци, поради повишеното слънцегреене и изостряне на чувствителността на кожата, която се обновява след пилинга.

Лазерната терапия представлява обработване на петната с прецизен лазер, излъчващ специфична високоенергийна светлина. При този тип терапия се достига и по-дълбоките слоеве на кожата, затова е важно да се извършва от специалист с опит.

Криотерапията може да се използва при малка група пигментни петна. Процедурата представлява нанасяне на течен азот с памучен тампон върху петното, който разрушава допълнителния пигмент. Когато третираната зона заздравее, тя е по-светла. Процедурата е рискова, защото освен раздразнение на кожата, при нея има риск от трайни белези или обезцветяване на третираната зона.

Други процедури, които е възможно да ви предложат за премахване на петна по кожата на ръцете, са дермабразио, микродермабразио и химически пилинг. Всички процедури обаче изискват влагане на повече време и финанси, крият рискове, а тяхната ефективност може да не е много висока. Има възможност да раздразнят кожата или да предизвикат допълнителни проблеми, включително и поява на нови петна. Затова процедурите трябва да се обмислят внимателно и винаги да се извършват от проверен специалист с доказан опит.

Премахване на старчески петна по кожата на ръцете с помощта на серия Clairial от SVR

Жена на средна възраст използва крем за ръце за премахване на старчески петна.

Ежедневната грижа с продукти, специално създадени за третиране на петна по кожата, е първата стъпка при борба с тях. За разлика от процедурите, козметичните продукти могат да се използват независимо от сезона. Разбира се, препоръчително е през лятото тяхната употреба да е по-внимателна, да се следи състоянието на кожата и ако е наложително, да се правят почивки.

Серията CLAIRIAL от SVR има две основни направления на действие: превенция и защита от поява на тъмни петна и корекция на вече появили се такива.

Серията е създадена, за да ви помогне в борбата със старчески петна по кожата на ръцете и тяхното ефективно премахване. В нея са включени депигментиращи кремове с висок фактор на защита, серуми и нощен пилинг. Техните формули съдържат съставки с изсветляващо действие, които често се влагат в продукти за борба с петънца като:

В продуктите от серията има и включен специално разработен депигментиращ комплекс, който въздейства на процеса на производство на меланин. 

Продукт от серията, изключително подходящ за премахване на старчески петна по кожата на ръцете, е CLAIRIAL крем SPF 50+. Неговото действие от една страна е насочено към корекция и избягване на повторна поява на петната, а от друга да дава пълна защита срещу всички видове лъчи – UV, инфрачервена и видима светлина. Може да видите всички продукти от серия CLAIRIAL за лице и тяло тук.

Разгледахме старческите петна по ръцете и причините за тяхната поява. Те могат да се появят при всеки, независимо от възрастта. Ще ги срещнете като слънчеви или старчески и макар като цяло те да се считат за безопасни, поне веднъж годишно е добре да се консултирате с дерматолог. 

Най-важни за тях са превенцията със слънцезащита и редовната грижа за кожата. Старчески петна по ръцете могат да се повлияят положително от качествена козметика, затова с добре подбрани продукти и редовна грижа е възможно да се изсветлят или да изчезнат напълно. 

Вашите избрани продукти 0
(или x)
- +
Премахнете
да Не
Липсват избрани продукти за вас : време е за действие!